2. Factuur creëren na verkoop

In dit artikel leggen we uit hoe u een factuur kunt creëren nadat een verkoop reeds afgerond is

Maximiliaan Devloo avatar
Written by Maximiliaan Devloo
Updated over a week ago

Bij het creëren van een factuur na verkoop zijn er 3 vaak voorkomende problemen.

1) Er is geen klant geselecteerd
2) De geselecteerde klant heeft niet alle vereiste gegevensvelden ingevuld
3) Er werd geen #F betalingsmethode geselecteerd.

In dit artikel gaan we al deze problemen stap voor stap van de baan helpen. Indien u weet waar uw probleem ligt kan u ook meteen naar een van de onderstaande subsecties (klanten & bethalingsmethoden) gaan.

1. Allereerst surft u naar uw "Facturen" tab op het MDware platform.

2. Daar ziet u links boven in een venster met mogelijkheid om een afgeronde verkoop via het sales-ID om te zetten naar een factuur.

3. U scant het ticket in of u zoekt het sales-id op bij uw verkopen in Lightspeed Retail.

Nu krijgt u het scherm om de factuur om te zetten te zien indien de verkoop correct is ingesteld. Indien dit niet het geval is dan kunt u volgende stappen volgen

4. Nadat u op de knop “converteer naar factuur” heeft geklikt komt u op volgend scherm uit:

We zien hier echter dat de klant nog niet gekoppeld is en dat de betalingsmethode geen #F betalingsmethode is.

5. Ga terug naar de lijst van verkopen in Lightspeed retail.

6. Klik vervolgens op de verkoop waarvan u een factuur wenst te maken, dit is tevens hetzelfde sales-ID nummer dat u reeds bij stap 3 invoerde. We verkrijgen daarna het volgende scherm:

Klant aan de verkoop toevoegen

7. U kunt nu kiezen of u een bestaande klant wil invoegen in de verkoop, of dat u een nieuwe klant wil toevoegen in het systeem.

• a). Bestaande klant : Onder de tab “bestaande klant zoeken” voert u de naam van uw klant in en u klikt op de knop “Zoeken”.

• b). Nieuwe klant: Onder de tab “Nieuwe klant maken” voert u de velden “voornaam” & “achternaam” en u klikt op de knop “opslaan”. Opgelet, we zijn nog niet klaar!

• 1 b). Nadat u op de knop opslaan heeft geklikt, krijgt u de optie “Klant bewerken”. U houdt CTRL-toets ingedrukt en u klikt op “Klant bewerken”.

• 2 b).Indien alles goed verlopen is, heeft u het venster op een nieuw tabblad geopend. Op het klantscherm vullen we wederom volgende velden in: "Voornaam", "Achternaam", "Bedrijf", "BTW-nummer" "Bedrijfsnummer", ook wel bekend als KVK-nummer (niet nodig in België wel in Nederland), en "Adres". Deze laatste moet volledig ingevuld zijn, met uitzondering van "Adres 2".  Tot slot moet het veld "E-mailadres1" ingevuld worden, opdat de factuur naar de klant gemaild kan worden.

• 3 b). U klikt vervolgens op “Wijzigingen opslaan” en sluit het tabblad.

Betalingsmethode wijzigen

8. Als u het verkoopsoverzicht opent, ziet u links van uw scherm de knop "Betalingen". Klik deze knop aan.

9. U verkrijgt nu het volgende scherm:
​

10. U wijzigt in het meerkeuze-menu onder de hoofding “type” de optie naar de juiste #F betalingsmethoden. Betaalde de klant “Contant”, dan wijzigt u de betalingsmethode naar: ”#F Cash”.

Indien alles goed is verlopen ziet u nu op het MDware facturatie-overzichtscherm dat alles groen kleurt!

U kunt nu nog een eventuele melding bijvoegen bij de factuur en al dan niet de klantnaam weergeven op de factuur.

Proficiat, u heeft succesvol uw factuur na verkoop gecreëerd!